colonie cladire

Pe tot parcursul anului, dar cel mai probabil între lunile mai și septembrie, adică în perioada de vară și toamnă, există șansa ca un liliac, sau un grup de lilieci să nimerească din greșeală în locuința Dvs., sau în podul clădirii. Urmând recomandările de mai jos, dar și prin consultarea secțiunilor Mit contra realitate, respectiv Liliecii din jurul nostru, puteți depăși frica simțită față de lilieci. Prin recomandările de mai jos, putem împreună să rezolvăm situațiile apărute.

Cel mai important este să nu ne panicăm! Liliecii nu au invadat locuința noastră în mod intenționat, și nu se vor băga în părul nostru. Similar, liliecii nu o să ne atace în somn, nu vor mânca nimic din bucătăria noastră, și nu-și vor face cuib. În momentul observării, liliecii probabil sunt la fel de înfricoșați ca Dvs., deoarece nu și-au găsit colonia. Mai jos vă prezentăm situații concrete și recomandări.

Acesta este cel mai simplu caz, deoarece liliacul este activ și probabil a intrat la noi pe fereastra deschisă. Dacă lăsăm fereastra sau ușa locuinței deschisă, sunt mari șanse ca liliacul să iasă cu propriile puteri din locuință, și-și va continua activitatea de a vâna țânțari în jurul locuinței Dvs. sau în parcul din apropiere.
În nici un caz să nu încercăm să lovim liliacul activ (aflat în zbor) cu o mătură sau altă unealtă, deoarece putem să-i rănim aripile foarte ușor, sau chiar să-l omorăm. Dacă liliacul nu a ieșit pe fereastra deschisă, putem să asteptăm puțin, până când aterizează de ex. pe mobilă. În acest moment putem să apucăm liliacul, însă doar folosind mănușă groasă sau un prosop, deoarece liliecii au dinți foarte buni și ne pot mușca (ca orice animal care se simte în pericol). Dacă liliacul apucat în acest fel se pune la o fereastră deschisă sau pe balcon, probabil își va lua zborul. Iar dacă liliacul vă crează probleme ce nu se pot soluționa cu metodele de mai sus, se recomandă contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .
În cazul în care un liliac vă mușcă, vă informăm că deși liliecii pot fi purtători de rabie, incidența este foarte mică: un studiu recent a evidențiat rabie doar în 11 exemplare din 12.000 lilieci, adică un procent de 0.0009%. Totuși, dacă vă mușcă un liliac, este recomandat ca să obțineți vaccin antirabic de la un spital din apropiere.

liliac pantof În acest caz, deoarece liliecii sunt ființe nocturne, trebuie să prindem exemplarul și să asteptăm lăsarea serii pentru a-l elibera. Putem să prindem liliacul prin metoda descrisă mai sus (adică folosind mănuși sau un prosop), dar în loc de a-l elibera, trebuie să-l punem într-o cutie de carton care are găuri mici pentru circulația aerului, un material textil mic unde liliacul poate să se ascundă în interiorul cutiei, și puțină apă într-un capac de plastic. Liliacul fiind astfel în siguranță, și neavând șansa de a se ascunde undeva în locuința Dvs., se poate elibera la lăsarea serii. Eliberarea se poate face atunci când observăm că liliacul este activ și are capacitatea de a zbura din forțele proprii. Locația eliberării poate să fie și o fereastră deschisă aflată la o înălțime mai mare de 3 m. Alternativ, liliacul activ se poate elibera într-un parc din apropiere, sau grădină, unde putem pune exemplarul sus pe un arbore (la o înălțime de 1.5-2 m), departe de pisici flămânde.
Dacă liliacul rămâne inactiv pentru multă vreme (după lăsarea serii sau ziua următoare), se recomandă contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .

Deși șansele sunt mici, putem observa sau găsi lilieci în locuința noastră și în perioada de iarnă. Liliecii preferă peșterile, mine părăsite și alte adăposturi subterane pentru hibernare, dar sunt exemplare care rămân în clădiri și pentru această perioadă. În cazul găsirii unui liliac (activ sau inactiv) în perioada de iarnă se recomandă în primul rând adăpostirea acestuia într-o cutie de carton, cu detaliile amintite mai sus, respectiv contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .
Share: