În perioada 01.03.2015 – 30.04.2016 Asociația pentru Protecția Liliecilor din România implementează proiectul intitulat „Help-line – salvează liliecii, ajută oamenii” finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 146.663,00 euro. Parteneri ai proiectului sunt Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare și Asociația Multisalva.

Deoarece sunt tot mai multe solicitări pentru a inteveni în locuințe unde au pătruns lilieci, s-a dezvoltat acest proiect care vine atât în ajutorul oamenilor cât și a liliecilor. În cadrul proiectului s-a realizat infrastructura necesară pentru a interveni la cât mai multe solicitări de a elibera exemplarele de lilieci pătrunse în căminul persoanelor.

În cadrul proiectului s-a stabilit un sistem sustenabil, pentru protecția liliecilor care deranjează proprietarii de clădiri. Pentru ca aceasta să fie posibilă, s-au alcătuit și au fost instruite grupuri de lucru în diferite regiuni ale țării (București, Bihor, Cluj, Conștanța, Iași, Mureș, Satu Mare, Sibiu), formate din voluntari, care vor interveni în sprijinul oamenilor. S-a stabilit și un serviciu de telefon: BatLine care va putea fi contactat de oricine are nevoie în cazul unei probleme cu lilieci.

Va fi amenajat un centru pentru reabilitarea liliecilor ceea ce presupune dotarea unui spațiu special pentru nevoile de refacere a exemplarelor de lilieci rănite, dar și adăpostirea indivizilor recuperați din clădiri în timpul hibernării. Acest centru este localizat în județul Satu Mare și va fi coordonat de partenerul Societatea Carpatina Ardeleană. În apropierea centrului vor fi amplasate și adăposturi artificiale pentru a compensa lipsa unor adăposturi adecvate pentru lilieci.

Se va creşterea gradului de informare şi de interes privind protecţia liliecilor în rândul publicului larg prin: realizare unui spot publicitar, care atrage atenția asupra existenței unui serviciu “help line”, realizarea unui ghid practic, disponibil oricui, cu metode folosite pentru eliminarea unui liliac din locuință dar și prin informarea autorităților de mediu din România despre posibilitatea de a contacta asociația în caz de nevoie.

Partenerii proiectului

Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) – Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Satu Mare a fost înfiinţată în 1994 de un grup mic, dar entuziast de iubitori ai naturii cu misiunea: “Societate sănătoasă într-un mediu sănătos”. De atunci numărul membrilor este în continuă creştere, iar activitatea se diversifică, datorită şi unor membri-specialişti în ştiinţele naturale şi tehnice. Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, în calitate de custode al rezervaţiei naturale „Râul Tur” şi-a asumat responsabilitatea de a asigura o stare de conservare ridicată ariei protejate şi realizarea unui management durabil al resurselor naturale în colaborare cu comunităţile locale, organizaţii civice şi autorităţi publice locale.

Asociația Multisalva, este înregistrată în partea de nord-vest a României, în Satu Mare. Membrii asociației sunt civili voluntari bine instruiți, care completează în numeroase domenii de salvare munca organizațiilor guvernamentale de apărare împotriva dezastrelor. Pe lângă aceasta, prin delegare de către Consiliul Județean Satu Mare, se asigură și Serviciul Public Salvamont.

Asociația este cunoscută și la nivel național în sfera organizațiilor și instituțiilor legate de domeniile intervențiilor speciale, dar a participat și în străinătate la exerciții comune și la acțiuni de salvare.

Share: