Rabia este o boală infecţioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găseşte în saliva animalelor infectate.

Aceasta se transmite, de obicei, prin mușcătura sau zgârierea animalelor infectate. Mai puțin frecventă este transmiterea prin saliva animalelor infectate care ajunge în ochi, nas, gură sau răni. Nu se transmite prin simplă atingere. Animalele infectate sunt în cele mai multe cazuri mamifere: câini, pisici, vulpi etc.

Liliecii, în general, nu sunt agresivi și evită contactul cu oamenii. Astfel că nu există niciun risc dacă nu există contact direct cu liliecii. Dacă totuși trebuie să manevrați un liliac la pământ sau unul rănit, întotdeauna să folosiți mănuși groase pentru a evita să fiți mușcat. Dacă aveți nevoie de mai multe informații vă rugăm să contactați linia de urgență

În România, datorită faptului că nu există un sistem centralizat de colectare a datelor cu privire la cazurile de rabie în rândul liliecilor, nu există o cifră exactă a exemplarelor infectate. În 2009 a fost găsit un exemplar care a fost purtător al virusului rabic, acesta fiind singurul caz documentat. La nivel European au fost confirmate 831 cazuri de rabie la lilieci din 1977 până în 2006. De asemenea, un studiu care a implicat testarea a peste 12,500 lilieci din Marea Britanie, a identificat doar 12 indivizi infestați, toți aparținând speciei Myotis daubentonii. Această specie nu are tendința de a se adăposti în clădiri.

În cazul în care ați fost mușcat sau zgâriat de un liliac vă recomandăm să:

  • Spălați rana imediat folosind apă și săpun pentru cel puțin 5 minute. De asemenea se recomandă și tratarea răni cu spirt sanitar sau alt dezinfectant pe bază de alcool.
  • Cereți imediat sfatul medicului, chiar dacă ați fost vaccinat anterior contra rabiei.
  • Depozitați liliacul într-o cutie pentru a putea fi ulterior testat de virusul rabic. Cutia trebuie să fie bine închisă pentru a nu permite liliacului să iasă dar sa fie prevăzută cu orificii de aerisire. Se poate pune și o cârpă în cutie pentru a permite liliacului să se ascundă, iar untr-un recipient mic (capac de sticlă) de va pune apă până la venirea unui voluntar pentru a-l ridica.
  • În cazul în care nu dispunem de un voluntar în locația dvs vă rugăm sa duceți exemplarul la un cabinet veterinar pentru a fi testat.
Share: