Am lilieci, ce să fac?

colonie cladire

Pe tot parcursul anului, dar cel mai probabil între lunile mai și septembrie, adică în perioada de vară și toamnă, există șansa ca un liliac, sau un grup de lilieci să nimerească din greșeală în locuința Dvs., sau în podul clădirii. Urmând recomandările de mai jos, dar și prin consultarea secțiunilor Mit contra realitate, respectiv Liliecii din jurul nostru, puteți depăși frica simțită față de lilieci. Prin recomandările de mai jos, putem împreună să rezolvăm situațiile apărute.

Cel mai important este să nu ne panicăm! Liliecii nu au invadat locuința noastră în mod intenționat, și nu se vor băga în părul nostru. Similar, liliecii nu o să ne atace în somn, nu vor mânca nimic din bucătăria noastră, și nu-și vor face cuib. În momentul observării, liliecii probabil sunt la fel de înfricoșați ca Dvs., deoarece nu și-au găsit colonia. Mai jos vă prezentăm situații concrete și recomandări.

Acesta este cel mai simplu caz, deoarece liliacul este activ și probabil a intrat la noi pe fereastra deschisă. Dacă lăsăm fereastra sau ușa locuinței deschisă, sunt mari șanse ca liliacul să iasă cu propriile puteri din locuință, și-și va continua activitatea de a vâna țânțari în jurul locuinței Dvs. sau în parcul din apropiere.
În nici un caz să nu încercăm să lovim liliacul activ (aflat în zbor) cu o mătură sau altă unealtă, deoarece putem să-i rănim aripile foarte ușor, sau chiar să-l omorăm. Dacă liliacul nu a ieșit pe fereastra deschisă, putem să asteptăm puțin, până când aterizează de ex. pe mobilă. În acest moment putem să apucăm liliacul, însă doar folosind mănușă groasă sau un prosop, deoarece liliecii au dinți foarte buni și ne pot mușca (ca orice animal care se simte în pericol). Dacă liliacul apucat în acest fel se pune la o fereastră deschisă sau pe balcon, probabil își va lua zborul. Iar dacă liliacul vă crează probleme ce nu se pot soluționa cu metodele de mai sus, se recomandă contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .
În cazul în care un liliac vă mușcă, vă informăm că deși liliecii pot fi purtători de rabie, incidența este foarte mică: un studiu recent a evidențiat rabie doar în 11 exemplare din 12.000 lilieci, adică un procent de 0.0009%. Totuși, dacă vă mușcă un liliac, este recomandat ca să obțineți vaccin antirabic de la un spital din apropiere.

liliac pantof

În acest caz, deoarece liliecii sunt ființe nocturne, trebuie să prindem exemplarul și să asteptăm lăsarea serii pentru a-l elibera. Putem să prindem liliacul prin metoda descrisă mai sus (adică folosind mănuși sau un prosop), dar în loc de a-l elibera, trebuie să-l punem într-o cutie de carton care are găuri mici pentru circulația aerului, un material textil mic unde liliacul poate să se ascundă în interiorul cutiei, și puțină apă într-un capac de plastic. Liliacul fiind astfel în siguranță, și neavând șansa de a se ascunde undeva în locuința Dvs., se poate elibera la lăsarea serii. Eliberarea se poate face atunci când observăm că liliacul este activ și are capacitatea de a zbura din forțele proprii. Locația eliberării poate să fie și o fereastră deschisă aflată la o înălțime mai mare de 3 m. Alternativ, liliacul activ se poate elibera într-un parc din apropiere, sau grădină, unde putem pune exemplarul sus pe un arbore (la o înălțime de 1.5-2 m), departe de pisici flămânde.
Dacă liliacul rămâne inactiv pentru multă vreme (după lăsarea serii sau ziua următoare), se recomandă contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .

Deși șansele sunt mici, putem observa sau găsi lilieci în locuința noastră și în perioada de iarnă. Liliecii preferă peșterile, mine părăsite și alte adăposturi subterane pentru hibernare, dar sunt exemplare care rămân în clădiri și pentru această perioadă. În cazul găsirii unui liliac (activ sau inactiv) în perioada de iarnă se recomandă în primul rând adăpostirea acestuia într-o cutie de carton, cu detaliile amintite mai sus, respectiv contactarea unui specialist, prin linia telefonică BATLINE .

Vreau să le protejez!

trascau

Liliecii aduc benefici imense pentru omenire, deoarece țin sub control numărul insectelor, sunt responsabili pentru polenizarea a peste 450 de plante, și anumite aspecte fiziologice stau la baza unor descoperiri legate de tratamentul infarctului sau bolii Alzheimer. Dar totodată, liliecii sunt periclitați, deoarece le modificăm mediul natural (ex. tăiem păduri), deranjăm adăposturile lor (în peșteri și clădiri), sau îi persecutăm datorită legendelor nefondate. Datorită periclitării, liliecii se află sub protecția legislației naționale și internaționale, dar au nevoie și de noi ca protecția lor să fie completă.

În primul rând putem proteja liliecii prin răspândirea informațiile reale, cum sunt cele din secțiunile Mit contra realitate și Liliecii din jurul nostru. Adică să fim conștienți că liliecii nu se bagă în părul nostru, nu ne sug sângele și cu excepția mirosului neplăcut provenit de la excrementele lor, liliecii nu ne deranjează în nici un fel. Despre legendele nefondate se poate citi mai amănunțit în acest articol.

liliac comun

În al doilea rând, putem contribui la protecția liliecilor prin semnalarea coloniilor găsite în clădiri sau după caz, în peșteri. Prin primirea acestor informații, putem acționa împreună pentru protecția acestor colonii, dar și pentru protecția locației respective, fie el o peșteră sau podul unei clădiri.

Coloniile din clădiri se formează de regulă în perioada de naștere (între mai și august), și sunt compuse exclusiv din femele și nou născuți. Deranjarea acestor colonii periclitează generația următoare. Este important să nu încercăm să alungăm colonia, deoarece liliecii sunt fideli față de adăpost. România găzduiește unele dintre cele mai mari colonii de lilieci din Europa, iar descoperirea noilor colonii doar sporește importanța țării noastre din punctul de vedere a liliecilor. În cazul în care aveți informații despre o colonie de lilieci dintr-o clădire, puteți să ne informați asupra existenței acesteia.

În cazul în care găsim un liliac putem recurge la pașii descriși în secțiunea Am lilieci, ce să fac?, sau putem apela direct la ajutorul unui specialist, prin linia telefonică BATLINE. Dacă dorim să ajutăm liliecii din zona noastră, există posibilitatea de a instala căsuțe artificiale pentru lilieci. Aceste căsuțe pot suplini adăposturile pierdute. Dacă doriță să contribuiți la protecția liliecilor prin amplasarea unor căsuțe artificiale, vă rugăm să ne contactați pe , pentru detalii concrete și schițe specifice.

Share: