trascau

Liliecii aduc benefici imense pentru omenire, deoarece țin sub control numărul insectelor, sunt responsabili pentru polenizarea a peste 450 de plante, și anumite aspecte fiziologice stau la baza unor descoperiri legate de tratamentul infarctului sau bolii Alzheimer. Dar totodată, liliecii sunt periclitați, deoarece le modificăm mediul natural (ex. tăiem păduri), deranjăm adăposturile lor (în peșteri și clădiri), sau îi persecutăm datorită legendelor nefondate. Datorită periclitării, liliecii se află sub protecția legislației naționale și internaționale, dar au nevoie și de noi ca protecția lor să fie completă.

 

În primul rând putem proteja liliecii prin răspândirea informațiile reale, cum sunt cele din secțiunile Mit contra realitate și Liliecii din jurul nostru. Adică să fim conștienți că liliecii nu se bagă în părul nostru, nu ne sug sângele și cu excepția mirosului neplăcut provenit de la excrementele lor, liliecii nu ne deranjează în nici un fel. Despre legendele nefondate se poate citi mai amănunțit în acest articol.

liliac comun

În al doilea rând, putem contribui la protecția liliecilor prin semnalarea coloniilor găsite în clădiri sau după caz, în peșteri. Prin primirea acestor informații, putem acționa împreună pentru protecția acestor colonii, dar și pentru protecția locației respective, fie el o peșteră sau podul unei clădiri.

Coloniile din clădiri se formează de regulă în perioada de naștere (între mai și august), și sunt compuse exclusiv din femele și nou născuți. Deranjarea acestor colonii periclitează generația următoare. Este important să nu încercăm să alungăm colonia, deoarece liliecii sunt fideli față de adăpost. România găzduiește unele dintre cele mai mari colonii de lilieci din Europa, iar descoperirea noilor colonii doar sporește importanța țării noastre din punctul de vedere a liliecilor. În cazul în care aveți informații despre o colonie de lilieci dintr-o clădire, puteți să ne informați asupra existenței acesteia.

În cazul în care găsim un liliac putem recurge la pașii descriși în secțiunea Am lilieci, ce să fac?, sau putem apela direct la ajutorul unui specialist, prin linia telefonică BATLINE. Dacă dorim să ajutăm liliecii din zona noastră, există posibilitatea de a instala căsuțe artificiale pentru lilieci. Aceste căsuțe pot suplini adăposturile pierdute. Dacă doriță să contribuiți la protecția liliecilor prin amplasarea unor căsuțe artificiale, vă rugăm să ne contactați pentru detalii concrete și schițe specifice.

Share: